Perillä Costa Ricassa

Perillä Costa Ricassa

Niin täpärällä on matkustaminen ollut, etten uskonut lähtöön vasta kun lentokone oli tasaisessa lennossa yläilmoissa. Miten ihmeellistä kaikkien vuosien jälkeen, että suuntana on todellakin Costa Rica.

Ensimmäinen pura vida lentokoneessa kuulosti pehmeän pyöreältä, ystävälliseltä ja niin tutulta. Kun ikkunasta näkyi valojen koristama Puntarenas, kaupunki niemen nokassa Tyynenmeren puolella, vakuutuin – perillä ollaan.

Tai ainakin ruumis oli. Päällä on lopulta ollut hankalampaa. Jet lagissä suusta lipsahtelee hassua kyllä saksaa. Kuulen lintujen ääniä, tuttuja mutta unohtuneita. Ja ne tuoksut, tropiikissa kostea sekoittuu maahan, imelän kukkaiseen ja välillä viemärin pölähdykseen.

Aamupalalla kahmin hedelmiä; papaija, ananas, mango, guanabana, manzana de agua, caimito…Me kolme haluamme maistaa kaivattuja ruokia, virkistää makumuistoja. Ystävällinen aamiaisvastaava lentoenttähotellissa kiikuttaa meille hedelmiä lisää, kuorittuna, pilkottuna ja Aldolle gallo pintoa, perinteinen aamupala täällä, vaikkei sitä puffetissa olekaan.

Liikenne on hurjaa, vähemmän agressiivista kuin Sveitsissä, mutta kadut täynnä, kaistat ilman merkkejä ja me pihalla. Mistä mennä, kuinka kääntyä, miten päästä virran sekaan ilman peltiruhjeita?

San Josén ulkopuolella helpottaa. Maisema vihertyy, autoja on vähemmän. Kiemurtelemme tulivuoren sivustaa, löydämme toisen luo. Matkalla ostetaan kojusta ananas, syödään casado, annos jossa on vähän kaikkea, aina riisiä, papuja, vihanneksia, salaattia ja lihaa, kanaa tai kalaa.

Arenal-tulivuoren luona on ensimmäinen pysähdys. Tervehdimme nenäkarhua ja huumaannumme majapaikan maisemasta; tulivuori yhdellä puolen, järvi toisella.

Täällä hengähdämme hetken.

Ameriikka näkyvissä.
States in sight.
New York näkyvissä.
New York in sight.
Puntarenas

Aamiaista lentokenttähotellissa.
Breakfast at the airport hotel.
Pois San Josén hullusta liikenteestä.
Away from San José’s crazy traffic.

Manzana de agua vesiomena/waterapple.

Tien varrelta palmukaaleja, pejibayes. Palmcabbages on the way.
Keittobanaaneja, raakoja ja kypsiä eri tarkoituksiin. Plantains for different purposes.
Ensimmäinen perinteinen lounas, casado. First traditional lunch, casado.
Nyt on lupaavaa, Arenal-tulivuori melkein näkyvissä. Promising, the volcano Arenal almost complete to be seen.
Löydätkö nenäkarhun?
Can you find the coati?
Tutkivat joen eläimistöä.
Investigating the creatures of the river.
Hän tuli käymään.
He’s visiting us.
Hyväksyn majapaikan maiseman.
I accept the view of our accomodation.
Jaamme talon.
We share the house.
Yhdellä puolen Arenalinjärvi, toisella tulivuori Arenal.
At once side lake Arenal, on the other vulcano Arenal.
Palmunydinrisottoa, sekin kuulemma tulivuoren muotoinen.
Palmheartrisotto, also shaped like a volcano, they say.
Reissussa rämppääntyy.
Traveling shows.

Ei aamiaista ilman gallo pintoa ja taustalla tulivuori, joten annan laihan kahvin anteeksi.
No breakfast without gallo pinto and the volcano on the background, so perfect, that I forgive the poor coffee.

En resumen: Después de tanto tiempo hemos vuelto a Costa Rica y me doy cuenta cuanto se me había olvidado; olores, colores, maneras y como se habla. Pero poquito a poco todo está volviendo. Y lo disfruto.

Kurzgesagt: In Costa Rica nach vielen Jahren. Ich merke wieviel vergessen ist, aber langsam erkenne ich alles wieder: die Farben, die Natur, wie man spricht, wie easy alles ist. Und geniesse es.

4 responses

    • Hauska sattuma että sun exällä on täällä tontti! Oletko itse käynyt? Edellisestä reissusta tänne on aikaa vuosia, kaikki on muuttunut. Kaupungit kasvanneet, on tornitaloja, isoja liikkeitä. Ilman navigaattoria vaikea löytää mihinkään ..

      Liked by 1 person

      • Varmaankin mielenkiintoista nähdä kaikki muutokset. Maailma muuttuu, sille ei voi mitään. Samat ajatukset oli itselläni viime viikonloppuna, kun vierailimmme kaupungissa, joka viime käynnillä vuosia sitten oli pieni rähjäinen paikka, ja nyt valtava määrä uusia tornitaloja, rakennusprojekteja ja kauppakeskuksia. Muistaakseni eks hankkki tontin, koska sai kuulla että hyvä sijoitus.

        Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.