Miten päästä eroon kirjoista?

Kirjat eivät ole olleet minulle koskaan ongelma. Olen pinonnut niitä hyllyille, rivin taakse toisen, pöydille, välillä lattioillekin. Olen se, jolla on metreittäin kirjoja. Kuinka monta, sitä en muista, vaikka olen ne joskus mitannutkin.

En päässyt taaskaan lauantain suomenkielisten kirjojen pörssiin Zürichissä ja olin vaipua mustaan pilveen. En pääse ikinä roinasta eroon (huom: ajattelin kirjaa roinana), koska en pääse koskaan eroon viruksista ja ties mistä hybridibasilleista. Henkilökohtainen kolmen suora taudeissa on johtanut siihen, ettei meillä ole viikkoihin todellakaan järjestelty, eikä edes siivottu ja kohta pölymassan seassa viruvat siemenet ja jyvät puhkeavat jos nyt eivät heti vielä kukkaan, niin ainakin sirkkalehdet ovat ilmestymässä. Olen odottanut, että jotain tapahtuisi, joku pelastaisi meidät, jospa jollain siivousvimmainen konmarius heittäisi keväällä niin pahasti ylikierroksia, ettei omassa kodissa olisi enää mitään tekemistä. Mutta kukaan ei ilmottautunut.

alkusalaatti

Kaaosvision vallassa mietin sitä, miten hankala kirjoista on päästä eroon ulkomailla. Ensinnäkin rakastan kirjoja, en haluaisi luopua niistä. Se ei ole Sveitsin vika. Olenhan se, joka vuosikymmenet totesi, että kotini on siellä missä kirjani.

Ensimmäinen askel on yrittää myydä niitä sveitsinsuomalaisten fb-ryhmässä. Uudet ja tunnetut dekkarit tai viihdekirjallisuus ei ole mikään ongelma. Kaikki muu kirjallisuus taas on. Kun kauppaaminen useimmiten ei onnistu, jäävät kirjat lattialle, kaappiin, laatikkoon, pusseihin. Suomi-koulu on kyllä luvannut ottaa lasten- ja nuortenkirjoja. Jos vain raahautuisin kassien kera paikalle.

Meidän kunnassa poistokirjat kuuluvat paperinkeräykseen, mutta niistä pitää irrottaa kannet. Kuka siihen rupeaa? Kuulin myös huhuja, että joku yritti heittää kirjalastin roskiin, mutta talonmies kielsi sen. Roskalaatikosta tuli liian painava liikuteltava. Ja niinpä kirjat päätyivät Ranskan puolelle roskiin, ilman maksuja ja kapinointia.

pizza

Kirja roskiksessa on surullinen asia. Sitä ei kukaan enää lue. Kirjaa, jota olin vuosikymmenet katsonut hyllyssäni. En ehkä lukenut, mutta tottunut siihen, että siinä se on, tuossa noin. Nyt raivaamisesta on tullut luonnetta karaiseva harjoitus. Enhän ole ikinä aikeissa lukea Espanjassa kielikurssilla annettuja romaaneja, joita en jaksanut ensimmäisiä sivuja enempää alunperinkään. Pois vain ja heti! Kirjat, joista en muista mitään enkä edes halua? Pussiin ja ulos!

jälkkäri

Olen karaissut luonnettani kolmasti, eikä hyllyssä näy edes lovea, vaikka kirjoja on lähtenyt kilokaupalla. Siksi otin askeleen kohti sähköistä kirjaa. Olen lukenut ensimmäistäni, jonka sain ilmaiseksi vastattuani johonkin Elisa Kirjan kyselyyn. Ei siis mikään oma valinta. Kate Mortonin Hylätty puutarha on kielellisesti vaatimaton, mutta viihdyttävä. Lueskelen sitä puhelimesta silloin kun siihen liikenee hetki, bussimatkoilla, jonottaessa ja opettelen olemaan panikoimatta, kun hävitän kohdan. Onhan se kätevä. Varsinkin meille, jotka asumme suomalaisten kirjastojen vaikutusalueen ulkopuolella.

Ja miten tähän liittyy blogin kuvitus? Siivous- ja järjestyspalvelua ei kuulunut, vaikka kuinka yritin lähettää signaalia kaikille omistautuneille ystävilleni. Mutta onneksi yksi meistä oli pystyssä ja taikoi olohuoneeseen italialaisravintolan ja kolmen ruokalajin illallisen. Grazie figlia mia!

En resúmen: Yo siempre he tenido muchos libros, pero viene el momento, cuando hace falta sacar algunos. Y qué se hace en Suiza con los libros finlandeses? Poner en la basura sería triste y además cuesta. Vender? Nadie los quiere. Reciclar? Hay que quitar el empaste. – Y qué tienen que ver la fotos con los libros? No mucho. Estuve enferma y pensando en la limpieza y en lo de ordenar y esperaba que alguien hubiera venido a rescatarnos del caos. No vino, pero mi hija nos preparó una cena italiana de tres platos! Grazie figlia mia!

Kurzgesagt: Ich habe immer viele bücher gehabt, aber jetzt müssen einige weg. Aber was macht man mit finnischen Büchern in der Schweiz? In den Müllsack? Das wäre Traurig und es kostet. Verkaufen? Niemand will die haben. Recycling? Man muss den Buchumschlag wegnehmen. – Und was haben die Fotos mit den Büchern zu tun? Nicht vieles. Ich war krank und habe an den ordnen und putzen gedacht und gewartet, das jemand uns von dem Chaos retten würde. Ist nicht passiert, aber meine Tochter hat uns eine italiensiche 3 Gänge menü vorbereitet!. Grazie Figlia mia!

 

 

6 responses

 1. Symppaan kirjarakkauttasi! Ei kirjoja noin vai tumpata, ne on tarkoitettu luettaviksi. Vaikka usein ne ovat odottamassa vain hyllyssä.. Mutta kuinka kauheaa olisi, jos olisi luopunut kirjasta, jonka sittemmin haluaisi lukea!

  Like

  • Ajattele! Se olisikin kauheaa. On kyllä niin käynytkin, että kun lähdin etsimään hyllystä jotain opiskeluaikaista kirjallisuuteen liittyvää tietokirjaa sitä ei enää löytynytkään ja hetken funtsittuani muistin päästäneeni siitä irti jo jokunen vuosi sitten…

   Liked by 1 person

 2. Herkullisen aterian loihti tyttäresi:) Kuten jo FB:ssä vastasin linkkiisi,niin täällä on nyt niin surullinen kausi suomalaisten kirjojen kanssa kun menetämme kirjaston. Se on ollut yli 30 vuotta 3.kerroksisen yksityistalon alakerrassa,jossa oma korkean aidan reunaama piha,niin että kukaan naapuri ei häiriintynyt kun me suomalaiset kälkätimme siellä:D Talon emäntä,joka nukkui pois 2 vuotta sitten,oli se joka kirjaston perusti ja lahjoitti kirjastolle paikan. Saimme pitää kirjaston vielä 2 vuotta mutta nyt talo on myynnissä ja ensi kuun lopussa pitää kirjaston olla tyhjä.Tarjosimme kirjoja vaikka minne mutta 3000 kirjaa eivät mahdu minnekään;Tel Avivin pääkirjasto ei halunnut avata suomenkielisten kirjojen osastoa eikä muuallakaan ilahduttu tuollaisesta kirjalahjoituksesta. Tuo kirjasto on ollut enemmän kuin kirjasto;suomalaisten tapaamispaikka,jossa on vietetty itsenäisyyspäivät,vaput,ym. ym.,joten todella surullista tuo menetys.Kirjaston kävijöiden pitää kai jakaa nuo kirjat keskenään sillä ei niitä halua roskiinkaan heittää…

  Like

  • Ihana idea ollut pitää yksityistä kirjastoa, josta vielä on muodostunut tapaamispaikka. Ja hirveän sääli, että siitä nyt joudutte luopumaan. 3000 kirjaa on jo kyllä aikamoinen määrä. Kirjojen jakaminen kuulostaa hyvältä idealta, tosin niin monelle kirjalle kodin löytyminen on varmaan työn takana. Mutta ehkä niin voitte myös tapailla toistenne kodeissa “kirjastokäynneillä”.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: