
Murattia riittää. Zürichissä se kasvaa vauhdilla ja sen lisäksi, että se peittää hyvin nopeasti koko puutarhan alleen, se kiertää ja kiemurtelee ylöspäin ja -hups- koko talo on muratin sisällä.
Olen riipinyt lehtiä ja sen tarraavia varsia irti puista, tolpista, juuria maasta, lentänyt selälleni, sadatellut, saanut allergiaoireita siitä irtoavasta pölystä (siitepölyä?), inhonnut ja myös tykännyt, sillä muratti kutoi verkon meidän ja naapureiden väliin.

Ivy, the climbing one.
Keittiössä porisi kattilassa tyttären ekosaippua, jota kuulemma syntyy muratista. Meillä on yritetty siirtyä lähemmäs luontoa kaikessa kulutuksessa, mutta tämä herätti hieman ristiriitaisia tunteita. Oletko varma, ettei tuloksena ole myrkytys? Miten niin saippuaa? Ja onko litku turvallista?

Aren´t these like veins?
Ajatus siitä, että pesuneste astioille tulisi puutarhasta on viehättävä. Ei muovipulloja ja lisäksi uusiutuvaa ja edullista. Muratissa on saponiineja ja saponaria-kasvisuvun juuria on ennenvanhaan käytetty saippuan tapaan. Saponiinit voivat myös aiheuttaa vatsavaivoja, mutta niitä on esimerkiksi palkokasveissa. Saippuamaiset saponiinit voivat myös olla antibakteerisia, kertoo luonnonlääketiede.

Saponins in the bottle and first washing try.
Reseptin mukaan lehdet laitetaan kattilaan veteen, keitellään kansi päällä ja valmista tuli. Jäähtyneenä saippua pullotetaan ja meillä siihen laitettiin vähän laventelia tuoksuksi. Lehtiä pitäisi voida laittaa suoraan esimerkiksi pesukoneen luukun sisälle pesuainetabletin tapaan. Sitä, minkälaista mössöä sihtiin päätyy, osaan vain kuvitella. Ehkä sekin toimii?

Pesuaineen pitäisi säilyä joitakin viikkoja. Noin viikon päästä se tuoksahtaa lievästi levälle – mutta pesee lasin. Kalkkisen veden ympäristössä kiinnostavaa olisi seurata, kertyykö kasaumia ja näkeekö lasista yhä läpi pitemmän pesujakson jälkeen.
Muratin myrkyllisyys myös on jäänyt takaraivoon hermostuttavan tiukasti. Voinko oikeasti luottaa puhdistavani lasin? Teenkö ekoteon vai tarjoilenko vettä myrkyllä?

Looks bright and clean.
En resumen: Siempre pensé, que hiebra sería venenoso. Resulta que las hojas contienen saponinas, las que funcionan como jabones ecologicos. Maravilloso, ya que hiebra crece por todo lado, es gratis y facil de conceguir, sin empaque. Y parece que funciona, pero me quedo con una dudilla. Me enveneno o no me enveneno?
Kurzgesagt: Ich dachte immer, dass Efeu giftig wäre. Die Blätter enthalten Saponin, die wie Ökoseife funktionieren. Wunderbar, weil wir mehr als nötig Efeu haben, er ist gratis, einfach zu kriegen und ohne Packung. Es sieht aus, dass die Efeuseife funktioniert, aber ich bleibe mit einem Verdächtli. Vergifte ich mich oder nicht?
Tulisko ne lehdet tosiaankoneen .siis astian pesukoneen sisälle? Kylhän suodattimen saa tukkoon aika helposti. Mites pyykin pesuun? Iskä
ke 21. huhtik. 2021 klo 10.23 Pala Suklaata kirjoitti:
> suklaasyomari posted: ” Murattia riittää. Zürichissä se kasvaa vauhdilla > ja sen lisäksi, että se peittää hyvin nopeasti koko puutarhan alleen, se > kiertää ja kiemurtelee ylöspäin ja -hups- koko talo on muratin sisällä. > Olen riipinyt lehtiä ja sen tarraavia varsia irti puista” >
LikeLike
Niin joku väitti että voisi laittaa suoraan lokeroon, En kyl aio kokeilla. Pyykin pesuun voisi kai laittaa pesupussiin. Sitäkään en nyt ole kokeilemassa. Mutta kiinnostaisi kuulla muiden kokemuksista.
LikeLike
… prefiero: “plato sucio, vida larga” que “plato limpio, sin nadie que coma”…
LikeLiked by 1 person
Muratin marjat ovat tärkeitä lintujen talviruokaa varsinkin kaupungeissa. Muratti tunnetaan jo ikiajoista lääkekasvina. En suosittele kenellekään ruveta omin päin lääkkeitä keittelemään vaan ostamaan apteekista.
LikeLike
Muratti vetää myös mehiläisiä puoleensa, siksi tärkeä osa kaupunkimaisen ympäristön luontoa.
Lääkkeitten kanssa kannattaakin olla varovainen. Mutta silti mielenkiintoista perehtyä siihen, kuinka kasveja on käytetty.
LikeLike