10+1 kysymystä ulkosuomalaisille: vuorossa Pala suklaata

Hollaninhippiäiselle kiitos blogihaasteesta! Ulkosuomalaisten blogeissa kiertävät kymmenen plus 1 kysymystä ulkomailla asumisesta ja suhteesta sekä tämänhetkiseen asuinmaahan että Suomeen. Ja tältä tuntuvat nämä asiat tänään Sveitsissä:

 1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi? Kuivasti ja järkevästi saattaisin todeta, että yhteiskunnan vakaus, mutta toisaalta, niin varmaan vastaisin Suomessakin. Mutta jos ajatellaan jotain sellaista, mitä syntyseuduilla on vähemmän ja Sveitsissä enemmän, niin vuoret. Ja koska olen itse suhteellisen kaoottinen, niin järjestys ja erityisesti ylläpito. Se mikä nyrjähtää, korjataan. Oli asia mikä tahansa. Koska siihen on varaa ja halua. Kolmantena on pakko vielä lisätä kliseisesti että Gruyere. (Oikeaan suuntaan osoittavaa heittomerkkiä en taaskaan löydä (ts. jaksa etsiä) näppiksestä.)
 2. Entä ikävintä? Ikävää. Hm. Ikävää? Vaikka palkkataso on korkeampi kuin ympärillä olevissa maissa, niin esimerkiksi asumisen hinta Zürichin seudulla on alkanut painaa vaakakupissa. Ja sitten se, että ulkomaalaisilla ei ole äänioikeutta meidän kunnassa edes paikallisiin asioihin. Vaikka olisit asunut vuotta samassa kylässä, olet eri karsinassa sveitsiläisten kanssa.

  sveitsiläinen villieläin

  Sveitsiläinen villieläin

 3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit? Olen aina halunnut Argentiinaan ja kuuntelemaan tango-orkestereja. Ja Intiaan, siitä lähtien, kun olin n. 10 ja isäni lähti muutaman kuukauden työreissulle ja sain ohuenohuessa lentopostikuoressa syntymäpäivälahjaksi kuortakin ohuemman silkkisen lilan huivin. Se tuoksui eksoottiselta ja oli kiehtovan ihana. Kreikkakin on käymättä. Ja Aasia. – Siis mitä olen tehnyt koko elämäni? Miten niin olen matkustanut paljon, enkä ole käynyt missään kivoissa paikoissa? Paitsi Amerikan mantereella Pohjoisesta Etelään, Euroopassa, Skandinaviassa. Ai niin Venäjälläkin.
 4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan? Costa Ricaan, mutta en tiedä voiko sitä sanoa “kohteeksi”, kun se on perheemme kolmas kotimaa ja sinne joka tapauksessa ollaan menossa. Lasketaanko naapurimaat kohteiksi? Eivät nekään ole hienoja reissuja eksoottisissa paikoissa, mutta matkoja, joilla on ollut mukavaa ja joilta on kerätty paljon hyviä muistoja. Ehkä Provencen Fontvieilleen, ihan pieneen kaupunkiin vai oliko se kylä. Sinne haluaisin viedä tyttäreni, joka edellisellä reissulla oli tasan kuusi kuukautta vanha. Siellä ravintolassa tarjoilija hyssytteli sylissään vauvaa, jotta vanhemmat saivat nauttia illallisensa rauhassa. Ja pienenpienessä hotellissa aamulla häntä tervehdittiin aina ensin: “Bonjour, Bebé!” Kylässä syötiin ehkä parhaita aterioita ikinä, seitsemän ruokalajia ja munakoisokohokasta ja joka paikassa tuoksui laventeli. Luulisin. Tai sitten olen katsellut liikaa turistikuvia, joissa aina huojuvat laventelit.

  svetsiläistä taidetta

  Sveitsiläistä taidetta.

 5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla? Melkein kaikkea, mitä kaipaan, osaan ja voin tehdä itse. Kalavalikoimat nyppivät aina silloin tällöin. Se on yleensä pieni, kala on kallista ja monesti myös haiskahtaa vanhahkolta. Kunnon hapanleipähimo iskee myös ajoittain. Nyt juuri tekisi mieli karjalanpiirakoita ja niitä syntyy heti, kun sisälämpötila laskee alle +25:n.
 6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen? Meidän perheen filosofiana on keskittyä nykyhetkeen. Nyt olemme tässä. Huomenna, kuka tietää.
 7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä? Tämä on aika paha. Sveitsiläiset ja hauska eivät mielestäni istu sanaparina oikein yhteen. Mutta ehdottomasti yksi suosikkini on Berchtoldstag 2.1, joka tarkoittaa sitä, että uuden vuoden valvomisesta on kunnolla aikaa toipua. Mutta Sveitsin Nationalfeiertag, kansallispäivä, on näin kansan tasolla hyväntuulinen juhla, sitä vietetään piknikeillä, grillaten, auringossa. Syödään hyvin perheen ja ystävien kanssa ja illalla syttyvät kokot ja ilotulitukset.

  sveitsissä kasvava kukka

  Sveitsissäkin kukkiva kukka.

 8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa? En muista mitään vaikeutta, sillä lähdimme vain osittain ja hetkeksi. Suurin osa kalusteista jäi kotiin ja vuoden päästä piti tulla takaisin. Vuodesta on tullut tosi pitkä. Tällä hetkellä plakkarissa 18. Perillä kaikki paperiasiat hoituvat miehen töiden kautta, joten niissäkään ei ollut säätämistä. Tulla tupsahdin tähän lokeroon, jossa yhä olen. Hetken kyllä kesti, että paikallinen puheenparsi alkoi avautua. Koulusaksasta oli jäljellä “U-Boot” ja “Käse”, eikä niille löytynyt muistista edes artikkeleita. Sitäpaitsi Sveitsissä juusto on de Chäs. U-Boot sen sijaan olisi helppo sana käyttää, muoto pysyy samana. Mutta maassa, jossa ei ole merta, eikä siten merivoimia, sille on ollut erittäin harvoin käyttöä.
 9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi? Kyllä. Olen aina valmis ja heti lähdössä. Mutta tässä elämänvaiheessa tuskin vaihtoehto.

  svetsiläinen auringonlasku

  Sveitsiläinen auringonlasku.

 10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki? Koska seuraavaa vuotta on eletty jo kuusi kuukautta, en millään viitsisi muistella menneen vuoden tapahtumia. Mutta yksi parhaita juttuja oli kummipojan kanssa tehty reissu Wallisiin, missä ylitimme 240 m pitkän riippusillan Belalp-Riederalp välillä.
 11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Varmaankin. Mutta emme ole niin sveitsiläisiä, että olisimme suunnitelleet edellisen vuoden puolella seuraavan vuoden matkat, joten kaikki on vielä costaricalaiseen tapaan  auki. Kesälomaanhan on vielä muutama viikko…

Jos jotain jäi vielä epäselväksi, niin kysykää! Seuraavana blogihaasteen saavat:

Latitude Ecuador

My Sweet Dharma

Perusta kuuluu

Minun Moskova

Kirjoituksia kolmannesta maasta

blogihaaste

 

4 responses

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: