Joka vanhoja muistelee…

…sitä tikulla silmään. En aio tehdä mitään viime vuoden katsausta tai muistella herkistyneenä menneitä, sillä onhan tässä aivan uusi ja puhtoisen tuore vuosi käsillä. (Ja viime vuoden kuvat söi virus).

lumi-jalanjaljet

Hypistelin joulukuusen hopeista tähtinauhaa miettien, että joko olisi aika palauttaa koristeet kellariin. Ulkona paistoi aurinko, ruusussa oli pari kukkaa ja voikukan siemenet vaikuttivat lentokuntoisilta, vaikka jokea peitti jääriite. Illalla pimeni, alkoi sataa lunta. Ensilumi. Sen verran on aikaa edellisestä, että piti mennä kokeilemaan miltä tuntuu narskutella kengillä valkoisessa. Ja tytär pohti terminologista dilemmaa: miksi suomeksi tarvitaan kaksi sanaa ja toinen niistä sisältää sateen, kun asian voisi ilmaista yhdellä, kuten saksaksi, “schneien”. Paremmaksi todettiin “lumettaa” ja “lumioi”.

lumi-joki

lumi-pampulat-puussa

lumi-oksat-ja-puu

Koska joulutunnelma tuli vasta nyt, aloitettiin koko juttu alusta. Iltakävely lumisateessa, kynttilöihin tulta, joulutortut pakastimesta, brie-hapankorput ja glögi tarjoiluun. Myöhemmin muistelemme ihanaa valkoista joulua.

Mutta koska kuitenkin on jo 2017, avaan uuden ja vielä jähmeän pöytäkalenterini. Olen niitä, jotka kulkevat kirjakaupassa eksyneen oloisina, luuhavat kaikissa nurkissa etsimässä sitä yhtä pientä riviä paperisia kalentereita. On totta, etten saa merkinnöistäni aina selvää, mutta tietokonevirus vei perusluottamuksen tekniikkaan. Se mitä on paperilla ei katoa. Ellei kaada kahvikupillista päälle. Tai hävitä kalenteria.

glogi

Siirsin menot, muistettavat ja tärkeät päivämäärät, mietin mitä kaikkea kokisinkaan tänä vuonna. Mitä haluaisin, miten tehdä vuodesta omani näköinen. Hausfraun olen heittänyt romukoppaan. Siis identiteetin. Ei se ikinä ole ollut täysin minua, mutta nyt se ei vastaa oloani ollenkaan. Jähmeys ja säntillinen jääköön, eläköön pura vida -filosofia. Pura vidalle on monta käännöstä, tilanteesta riippuen, vaikkapa “puhdas elämä” tai “täyttä elämää”. Rentous, coolius ja hyvä asenne, siinä pura vidan sisältöä.

Jos joskus sattuisitte poikkeamaan Costa Ricaan, “Pura vida!” on sopiva vastaus melkein kaikkeen. “Miten menee?” “Pura vida!” “Onko kaikki ok?” “Pura vida!” “Miten homma sujuu?” “Pura vida!” “Minkälainen tyyppi se on?” “Ihan pura vida!”

Ehkä juuri se, että ulkona vain kylmenee ja lumettaa, välillä myös lumioi, alkaa tropiikki hälyttää. Että eikö olisi jo aika päästää irti tästä ja käydä istumassa mangopuun alla, sukuloimassa ja kavereilla, tervehtimässä rannalla iguanoja ja rapuja.

Sitä odotellessa täytyy vain lisätä pura vidaa arkielämään. Aamiaisella vuoden ensimmäinen gallo pinto, papuja ja riisiä tabascolla terävöitettynä, proteiinia ja hiilihydraatteja kuulemma sopivassa suhteessa munakokkelin kera, sai jo aistimuistot heräämään. On helpompi olla pura vida, kun täydellinen kolmiyhtys, kahvi, appelsiinimehu ja gallo pinto antavat voimaa päivälle.

vuoden-eka-pinto

Riisi aamupalalla vaatii pura vida -asenteen omaksumista. Tummat jutut sen seassa eivät ole toukkia, vaan villiriisiä. Gallo pinton kaveriksi tarvitaan kahvia ja appelsiinimehua.

En resúmen: He decidido dejar la identidad tiesa y bastante aburrida de Hausfrau y dedicarme a ser una mujer pura vida. Relajada, cool y actitud correcta, suena perfecto para el año nuevo. El objetivo es  poder hacer mi 2017 ver así cómo soy. (Y por su puesto, gallo pinto en el desayuno, ayuda con el puravidaismo.)

Kurzgesagt:Mit meinem Buch Hausfrau – zu Hause in der Schweiz, bin ich mich mit der Hausfrau identifiziert worden. Aber das ist jetzt Vergangenheit, lang lebe die neue Pura vida Frau! Relaxed, cool und die richtige Einstellung – die sind die Zutaten für 2017, für so ein Jahr, das ich mir wünsche. (Pura vida kommt aus Costa Rica und bezeichnet das coole und entspannte Lebensstil. Und es funktioniert auch als Antwort für fast alles.)

 

10 responses

 1. Hih, ‘lumettaa’ ja ‘lumioi’:n käyttö tekisi talvella säästä puhumisen huippu tehokkaaksi 🙂 Ja jos sataa lunta vain vähän tai kuuroissa kolmen sanan yhdistelmän (‘sataa vähän lunta’ tai ‘lunta sataa kuuroissa’) sijaan voisi sanoa vaikka ‘lumehdella’ 🙂 (samaan tyyliin kuin ‘hypähdellä’)

  Liked by 2 people

 2. Lähdössä kolmeksi viikoksi Costa Ricaan helmikuussa. Espanjan kieli ei ole oikein hallussa. Lausutaanko tuo puda vida kuten kirjoitetaan? Matkakuume jo päällä, koska eka kera Costa Ricassa…

  Liked by 1 person

 3. Ai mut hei, ihan mahtavaa! Jos haluat fiilistellä kuvilla etukäteen, niin facebookissa Green Hikers -sivulla on matskua (se on mun miehen veljen, hän järkkää reissuja viidakkoon, tulivuorille jne.) Tekstit on espanjaksi, mutta kuvia ja videoita riittää. – Ja kyllä suomalainen ääntämisasu käy, vaikka pura vidan “d” on espanjassa paljon pehmeämpi.

  Like

  • Olen vähän paljon fiilistellyt kuvia. Kolme viikkoa matkassa kaksisteen. Reitti ja majoitukset ovat varattu ja kaikki muu avoinna. Espanjan kurssi meneillään, mutta kun on aina muuta hommaa…

   Like

   • Kannattaa kyllä opetella kieltä sen mitä pystyy, saa enemmän reissusta irti. Toivottavasti Turrialba pysyy aisoissa; oli tullut tuhkaa keskilaaksoon ja neuvoivat miten esim tietokoneet kantsii puhdistaa, että pysyvät käynnissä.

    Like

 4. Oi lunta ,olispa täälläkin (on pohjoisessa,mutta ei sinne tule sen vuoksi mentyä) .Ja Costa Ricassa olisi ihana käydä,täällä siitä maasta kuuluu paljonkin,on suosittu,ja joku täkäläisten perustama Eco resorttikin sielläpäin.

  Like

  • Costa Ricassa on paljon eko-paikkoja ja monet parhaista ulkomaalaisten johtamia. Mutta ekoturismi on maan valtti; 24 prosenttia pinta-alasta on suojeltua. Mutta muuten on kyllä menty alamäkeä viime vuosikymmeninä, viime vuosikin taisi olla yksi väkivaltaisimmista.

   Like

 5. … ¿ será posible que no te hubieras dado cuenta antes de que has sido un “Mujer Pura Vida” desde chiquitilla ?
  cualquier otro título que hayas decidido darte hasta el momento es cosa tuya, y a ver cuantos otros te vas a dar en el camino… ¿ qué tal “escritora famosa” ?
  … no importa, lo de pura vida se ve en los destellos de tus ojos grices : )

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: